Låg på!

For et par uger siden poppede den op igen. Lysten til at prøve kræfter med verdens bedste brød. Midt i morgenmaden mens jeg sad og bladrede lidt tilfældigt i papiravisen. Alligevel kom jeg fra det igen. Altså lige indtil i går aftes, hvor jeg blandede fuldkorns speltmel, almindelig hvedemel og et skvæt durummel med en lille klump gær (der havde ligget lidt for længe i køleskabet), en lille håndfuld groft salt og en sjat vand i en stor skål (jeg brugte min elskede kæmpe store Tupperware bageskål), som hurtigt fik låg på og så fik lov at stå på køkkenbordet til hen på formiddagen, hvor jeg var færdig med morgenkaffen og dagens aviser.

Ud på et meldrysset stort spækkebrædt og så folde – folde – folde med en stor dejskraber. Vask skålen og smør den med olie inden brødet løftes/hældes tilbage. Låg på og glem alt om brød i et par timer. Tænd ovnen på fuld skrue (250 grader) og smæk gryden ind i varmen. Jeg brugte min røde ovale favorit gryde fra Le Creuset, men jeg er sikker på, at brødet også vil blive fortræffeligt i min mors gamle runde blå emaljerede støbejernsgryde fra Morsø eller hvilken som helst anden gryde med låg, der tåler de høje varmegrader. Kodeordet er LÅG. 

Når ovn og gryde er godt varme tages gryden ud og brødet hældes forsigtigt fra skål til gryde. På med låget og gryden tilbage i den varme ovn. Efter 35 min. tages låget af og varmen sænkes til 230 grader. Brødet bager videre 15-20 min. hvorefter det tages ud af ovnen. Lad det afkøle en halvtimes tid (mindst) inden du skærer i det, hvis du kan. Jeg kunne ikke.

Max har lavet en ualmindelig fin video med både mål og udførlig vejledning, hvis ikke du føler dig parat efter min lidt løsere beskrivelse.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.