Hvad skal det nu betyde…

I nat havde jeg svært ved at sove, sådan har jeg det jævnligt, det hører med til det at have fibromyali. For ikke at forstyrre husbonden med alt min venden og drejen stod jeg op og satte mig ved computeren. Spørg mig ikke hvorfor, men pludselig fandt jeg mig selv i færd med at afsøge internettets krinkel-kroge og hovedparten af mine danske og udenlandske ordbøger for at finde ud af, hvad forskellen på marmelade og kompot, – hvad sker der lige her… og så midt om natten.

Nå, men det jeg kom frem til, var at begge ord stammer fra fransk (et sprog jeg desværre ikke behærsker) og at der egentlig ikke er den store forskel. Marmelade kan være (og er det som regel) jævnet med et geleringsmiddel, men begge dele er frugt i stykker og gerne en blanding af flere slags kogt med sukker og en smule vand.

I morges da jeg blev vækket, var jeg selvsagt noget træt i betrækket, men op skulle jeg, for jeg havde en aftale med en mudcake og senere på dagen en frokost aftale med min mor.

Mudcake er en af mine favoritkager, den smager fantastisk og er faktisk meget enkel at bage. Som nævnt i et tidligere indlæg er det en amerikansk opskrift og der skal bruges selvhævende mel. I Danmark kan det købes i den amerikanske butik i København, men det er faktisk super let at lave selv:Jeg bager jo ret tit mudcake så jeg plejer at lave af 1 kg mel ad gangen. Jeg kommer alle ingredienser i en stor skål og blander godt, hvorefter jeg sigter hele molevitten ned i en passende beholder.

Efter en pragtfuld æggekage med tykke skiver bacon og tomater på toppen hos min mor var det tid at vende næsen hjemad, for vi skulle have gæster til middag. Husbonden sidder i klatreklubbens bestyrelse og de skulle holde møde hos os i aften. De starter altid med lidt mad og hos os, forventes af en eller anden grund også kage 🙂

Husbonden ville så gerne have pariserbøffer, så sådan blev det. 1½ kg. fedtfattigt skært hakket oksekød fordelt på rustikke skiver af det lækre brød fra Il Fornaio brunet på panden og derefter bagt/stegt færdig i ovnen. Tilbehør af hakkede rødbeder, store kapers, høvlet peberrod, hakkede røde løg, en god grov hjemmelavet pickles og æggeblommer, – pasteuriserede forstås. Hertil en stor skål fuld af sprøde salatblade, røde løg i skiver, pinje- og græskarkærner samt en håndfuld tørrede tranebær alt sammen vendt i en dressing af citronsaft, sennep og en sjat god olie.

Kagen var en nødløsning… jeg hyggede mig så meget sammen med min mor, at jeg ikke kunne nå både kagebagning, indkøb og den obligatoriske sidste øjebliks støvsugning, så jeg smed en rulle færdig mørdej og en pose koldrørt kagecreme i indkøbsvognen. Hjemme blev tærtebunden bagt 15 min. mens jeg rørte cremen og skar 3-4 af de efterhånden godt rynkede Ingrid Marie i både. Da tærtens bund var let bagt kom jeg cremen og æblebådene på og så røg den tilbage i ovnen i en lille halv time.


Den ser hamrende prof… og meget fransk ud og smagte faktisk fint med en klat creme fraiche på toppen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

7 Comments

 1. Åhr mand, det er bare hundrede år siden, at jeg har fået Pariserbøf. Det må på listen!

 2. Vi har heller ikke fået det i 100 år – mindst. Faktisk har efteråret og vinteren indtil nu budt på flere klassikere startende med inspiration fra dine æbler under flæsk… Så jeg synes det er dejligt at jeg kan give lidt inspiration tilbage.

 3. Pariserbøf har jeg aldrig prøvet at lave, og den hører til minderne om min sygeplejeelevtid i slutningen af 70erne 🙂
  Tilbehøret lyder lækkert

 4. Nu har jeg i lang tid truet med æggekage derhjemme – har stærkt på fornemmelsen at det bliver meget snart. Og pariserbøf – uha – jeg tror lige jeg mailer til min Mor og siger at DET vil vi GERNE have når vi kommer hjem til dem i februar – min Mor laver nemlig gode pariserbøffer med det hele – uha – mundvandet løber.
  Og forresten – tak for de mange flotte kager – det er en fornøjelse at se nogen der elsker at lave dem – jeg vil så gerne bage – men jeg får mig ALDRIG taget sammen – der kommer altid lige noget i vejen – jeg ved det god – dårlige undskyldninger gælder ikke.

 5. Du er god til at forkæle dine omgivelser!

 6. Du får alt til at se så let ud 🙂 Uhhhh jeg kunne godt spise et stykke

 7. lene det er nemlig rigtig retro-mad 🙂

  monkeyclaus velkommen til. Hos mig er det jo egentlig ikke selve bagningen der tager tid, men den efterfølgende dekoration, derfor var det så let med æbletærten…

  losarinas mor, jeg kan godt li’ at forkæle mine kære og de er faktisk også ret gode til at forkæle mig.

  shabby, pariserbøffer og æbletærte er altså ikke særlig svært at lave 🙂

Leave a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.